fredag 11. april 2014

Et merkverdig kommunestyremøte


Møtet i Brønnøy Kommunestyre den 9. april må være et av de mest merkverdige i Brønnøy sin historie. Da er det ikke varigheten, knappe 12 timer inkl temadel om helse vi tenker på, men hva som ble sagt og ikke minst vedtatt i møtet.

Økonomisjef og rådmann hadde både i forkant av, og under møtet en grundig gjennomgang av den «økonomiske ståa» i Brønnøy Kommune. Kommunen må umiddelbart redusere kostnadene med 29mill kr for å komme i balanse. Kommunen har levd over evne gjennom mange år.  Årsakene til dette er sammensatt, men hovedårsaken er at kommunen har brukt momskompensasjon fra investeringer i løpende drift, og at man har skjøvet pensjonskostnader foran seg. Totalt utgjør bare disse postene over 90 millioner kr.

I sine analyser var både økonomisjef og rådmann krystallklare på at dette ikke lot seg gjøre gjennom å «arbeide hardere» eller å «løpe fortere». Dette var alt tatt ut tidligere. Innsparingene måtte derfor komme gjennom strukturelle grep og/eller reduksjon av nivået på tjenestene kommunen leverer.

Rådmannen hadde derfor startet et arbeide med gjennomgang av alle sektorer i kommunen for å få utredet mulighetsrommet, med sikte på å gi politikerne et beslutningsgrunnlag. På noen områder var dette arbeidet kommet lenger enn andre, bl.a. hadde formannskapet alt fått en tidliganalyse for skolesektoren, og rådmannen ba om kommunestyrets aksept på å jobbe videre med en grundigere utredning.

Til tross for alvoret i kommunens økonomi, og formannskapets innstilling (5 mot 2 stemmer) utmerket AP sin gruppeleder, Merete Paulsen Blomstervik, og de fristiltes Eilert Horn seg med å fremme ulike forslag som i utgangspunktet gikk ut på at skole ikke skulle omfattes av utredningen og at det uansett skulle bygges omsorgssenter i sykehjems standard i Hommelstø.

Skole og helse utgjør 82 % av kommunens utgifter, og når disse sektorene langt på vei skulle tas ut av utredningen betyr det at rådmannens oppdrag ble å finne dekning for 29 mill kr innenfor de 18 % som gjenstår, dvs kultur, næring, teknisk, plan/utvikling og økonomi/administrasjon.

At forslagsstillerne fra AP og de fristilte i tillegg mer eller mindre direkte uttalte at de ikke trodde det var så ille som økonomisjef og rådmann hadde uttalt gjør det ikke bedre. Vi ser ikke bort fra at dette kan ha sammenheng med at både Blomstervik og Horn har sittet sentralt i den politiske ledelsen, som varaordførere, i de fleste av årene kommunen har «levd over evne», bidrar til at de ønsker å bagatelisere problemet. Så langt er det imidlertid ikke kommet fram en eneste faktaopplysning som svekker de harde økonomiske fakta som er lagt fram.

Heldigvis fikk vi etter gruppemøter og hektisk  aktivitet AP med på at rådmannen skulle utrede alle sektorer, men dessverre ble vedtaket om kommunal utbygging av omsorgssenter (i sykehjems standard) i Hommelstø tvunget igjennom til tross for at rådmannen og flertallet i formannskapet ønsket å få dette vurdert i et helhetlig bilde før sommerferien før beslutning ble tatt.

Investeringen i Hommelstø er estimert til 75 mill kr. Effekten av vedtaket vil dessverre kunne bli at vi ikke klarer å opprettholde alle skolene i kommunen. Dette til tross for at vi i onsdagens kommunestyremøte vedtok å legge kulturhusplanene på is. Mest utsatt er skolene i Hommelstø og på Nordhus.

Flertallsvedtaket som er fattet inneholder ikke opplysninger om finansiering eller budsjettmessige konsekvenser. Det er heller ikke innarbeidet i kommunens økonomiplan. Etter vår mening er derfor vedtaket ikke i samsvar med de formelle krav som stilles, og vi har derfor varslet lovlighetskontroll, og krevd at utbyggingsvedtaket stilles i bero inn til lovlighetsspørsmålet er  avklart.

 

Paul Birger Torgnes, partileder Brønnøy Høyre

Stig Arve Høyvik, gruppeleder Høyre